palkornel.hu/innosetup // Magyar Inno Setup oldal
-Főoldal

-Üdvözlet

-Látogatók

Inno Setup

-Az Inno Setup

-Letöltések

-Levelezőlista


-GyIK / FAQ

-Tudásbázis


-Wizard Images

-Translation

Magyarul

-Visual Basic .NET

-Visual Basic 6.0

Támogatás

-Kapcsolat

Linkek

-Jordan Russell's
Software

-Egonsoft Oldalak

Error: Unable to connect to the Visitor Statistic server: The remote server returned an error: (503) Server Unavailable.
látogató járt itt
1999. december
óta

Visual Basic .NET magyarul

Visual Basic .NET magyarul

Utoljára frissítve: 2002.07.22.

A Visual Basic 6.0 magyar változata a Visual Basic 6.0 magyarul oldalon érhető el.

Előszó

Miután befejeztem a Visual Basic 6.0 magyarult, úgy döntöttem, készítek egyet a Visual Basic .NET-hez is, mivel a Microsoft ehhez sem adott ki hivatalos magyar változatot.

Most már nagyjából ismerem a Visual Basic .NET-et, így el tudtam kezdeni a lefordítását. Mivel a Visual Studio .NET közös fejlesztői környezetet használ - ami egyébként nagyon jó - sokkal több fájl kell lefordítani (a közöseket és a VB sajátjait is). Emellett problémát jelent még, hogy a .NET Frameworköt is le kellene fordítani a VB-vel készített programok teljesen magyar nyelvű futtatásához. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy vannak hagyományos Win32 erőforrás DLL-ek, HTML és XML fájlok valamint .NET Assembly erőforrások is.

Szándékomban áll a parancssori vbc.exe Visual Basic .NET fordítót is lefordítani, mivel ez a Visual Studiotól külön, a .NET Framework SDK-ban is benne van, ami egyébként ingyenesen letölthető.

Letöltés

A fájlok a Visual Basic .NET 2002 (7.0) változathoz készültek, korábbi verziókkal nem használható, a későbbiekkel vagy javítócsomagokkal való kompatibilitását pedig előre nem lehet előre megmondani. A fejlesztőkörnyezet közös részeinek lefordított változata a Visual Studio .NET 2002 (7.0) más tagjaival (C++, C#, J#) is használható.

Egyelőre még csak a Kezdőlapot fordítottam le, de azért érdemes kipróbálni.

A fájlok telepítési helyét a Readme.txt-ben találod. Ha először telepíted olvasd el a Telepítési tanácsokat, érdemes elmenteni is ezt az oldalt, mert nem található meg minden a Readme.txt-ben, ami az oldalon van.

A fordítás csak a Readme.txt és a License.txt engedélyeinek és korlátozásainak megfelelően használható.

Fájlnév Letöltési hely Dátum Méret Leírás
vbdotnethu.cab Magyarország
2002.07.22. 630 KB Visual Basic .NET magyarul

md5sum: 0e6d0aa74c4b8cc46e4f193d2f3616b0
ResourceFileCopier.cab Magyarország
2002.07.22. 47 KB Erőforrásfájl másoló forráskódja (nem szükséges a Visual Basic .NET magyar változatához)

md5sum: f438c887ab7adbd6b394d5d46bd10408

Telepítési tanácsok

A Readme.txt Telepítés szakaszában megtalálható a telepítés menetének ismertetése

Az első változathoz képest eltérés, hogy már az 1038 könyvtárban vannak erőforrások, így lehetőség nyílik a Visual Studio .NET többnyelvű használatára.

Az Erőforrásfájl másolót elég egyszer lefuttatni, erre azért van szükség, mert minden nyelvi könyvtárnak rendelkeznie kell az összes, akár le sem fordított erőforrásfájllal, különben nem találja meg őket a Visual Studio .NET.
Később csak akkor kell lefuttatni, ha töröltél egy fájlt, vissza akarod állítani az eredeti fájlokat (felülírással) vagy ha több nyelvű Visual Studio .NET-ed van, és másik nyelvet szeretnél használni a le nem fordítottak helyén.

Háttérinformáció

Ajánlom a Visual Basic 6.0 háttérinformációi elolvasását is, ez csak az újabb információkat tartalmazza.

Újdonság, hogy a Visual Studio .NET (az Office XP-hez hasonlóan) egyes nyelvekhez tartozó erőforrásokat (DLL-ek, HTML és XML fájlok, képek, stb.) a nyelv azonosító kódjával megegyező nevű könyvtárban tárolja (pl.: amerikai angol esetén 1033, magyar esetén 1038), így egyszerűen lehet váltani a különböző telepített nyelvek között a Tools menü Options menüpontjának Environment kategóriájának International Settings lapjának Language listájának segítségével. Az adott erőforráskönyvtárban minden, akár le sem fordított fájlnak benne kell lennie, mert különben nem találja a Visual Studio .NET. Szerencsére a Súgó nyelvét külön lehet beállítani, így azt nem kell lemásolni. Emellett a .NET Framework lehetőséget biztosít csak erőforrásokat tartalmazó társ assemblyk létrehozására, amikből ezek után a Framework erőforrás kezelő osztályai maguktól kiválasztják a megfelelőt. Ezzel a módszerrel lehet lefordítani a .NET Framework fájljait. Az assemblyk erőforrás-formátuma nem ugyanolyan, mint a Win32-es erőforrásoké.

Összefoglalva a Visual Studio .NET és a .NET Framework sokkal egyszerűbben használható több nyelven, mint a Visual Basic 6.0 alkalmazások.

A .NET Assemblyk tartalmazhatnak Win32 erőforrásokat és Assembly avagy .NET erőforrásokat is. Ez utóbbiak lehetnek publikusak vagy privátok, és a System.Resources namespace osztályainak segítségével érhetők el. Emellett az ILDAsm.exe (a .NET Framework SDK része) vissza tudja fordítani a programkódot (persze csak IL-be, nem VB-be), és a privát erőforrások is kinyerhetők az assemblykből.

Most azért nem ajánlok eszközöket, mert a Visual Studio .NET, a .NET Framework SDK és a Platform SDK minden olyan eszközt és dokumentációt tartalmaz, amire szükség van az erőforrásfájlok lefordításához, és az utóbbi kettő mindenki számára ingyenesen letölthető.

Banner

Ha oldaladon szeretnél elhelyezni egy linket, hogy mások is megtalálhassák a Visual Basic .NET magyar változatát, egy bannert is tudok ajánlani, de ha csak egy linket helyezel el, azt is megköszönöm.

Az oldaladba a következő sort kell beillesztened, kérlek, hogy ne térj el tőle, hogy ha módosul a banner, akkor az új jelenjen meg:

<p align="center"><a href="http://www.palkornel.hu/vbdotnethu" target="_blank"><img src="http://www.palkornel.hu/vbdotnethu/images/vbdotnethu.png" alt="Visual Basic .NET magyarul" title="" width=468 height=60 border=0></a></p>

És egy ilyen, 468×60 képpont és 9 kB méretű banner jelenik meg az oldaladon:

Visual Basic .NET magyarul


Magyar Inno Setup oldal - Copyright © 1999-2017 Pál Kornél. Minden jog fenntartva.
Visual Basic .NET magyarul - Copyright © 2002 Pál Kornél. Minden jog fenntartva.