palkornel.hu/innosetup // Magyar Inno Setup oldal
-Főoldal

-Üdvözlet

-Látogatók

Inno Setup

-Az Inno Setup

-Letöltések

-Levelezőlista


-GyIK / FAQ

-Tudásbázis


-Wizard Images

-Translation

Magyarul

-Visual Basic .NET

-Visual Basic 6.0

Támogatás

-Kapcsolat

Linkek

-Jordan Russell's
Software

-Egonsoft Oldalak

Error: Unable to connect to the Visitor Statistic server: The remote server returned an error: (503) Server Unavailable.
látogató járt itt
1999. december
óta

Visual Basic 6.0 magyarul

Visual Basic 6.0 magyarul

Utoljára frissítve: 2013.08.12.

A Visual Basic 6.0-hoz a Microsoft nem készített hivatalos magyar változatot, így én készítettem egyet.

A fordítás letölthető az oldalról, a használatát a Readme.txt-ben, illetve az oldal további részében találod. Mindenkinek ajánlom, mielőtt a helyére másolná a fájlokat, olvassa el a Telepítési útmutatót.

A Letöltés az Előszó előtt található, hogy egyszerűbb legyen letölteni azoknak, akik már elolvasták az Előszót, de aki még nem olvasta el, annak ajánlom figyelmébe.

A Visual Basic .NET-hez már elkezdtem a fordítás készítését, további információkat a Visual Basic .NET magyarul oldalon találsz.

Letöltés

Ha nem rendelkezel Visual Basickel, akkor olvasd el a Korábbi Visual Basic változatok beszerzése fejezetet.

A fájlok telepítési helyét a Readme.txt-ben találod. Ha először telepíted olvasd el a Telepítési útmutatót, érdemes elmenteni is ezt az oldalt, mert nem található meg minden a Readme.txt-ben, ami az oldalon van.

A Vb6hu.dll-t tovább kell adni a lefordított EXE-vel együtt, bővebben A Vb6hu.dll továbbadása fejezetben olvashatsz róla.

A fordítás csak a Readme.txt és a License.txt engedélyeinek és korlátozásainak megfelelően használható.

Fájlnév Letöltési hely Dátum Méret Leírás
vb6hu.cab Magyarország
2004.04.26. 338 KB Visual Basic 6.0 magyarul

md5sum: 310aab76c5abce69a1431834cfb7e686
vba6hu.cab Magyarország
2003.02.05. 41 KB Visual Basic for Applications 6.3 magyarul

md5sum: 32ffdb4cee7b6f6652875b07885890a5
vb5hu.cab Magyarország
2004.05.20. 399 KB Visual Basic 5.0 magyarul

md5sum: 4b9e0df8b7161b6f859faca7488f389d

Megjegyzés: Sokan kérdezték tőlem, hogy hol érhető el magyar nyelvű MSDN Library (Visual Basic súgóval), de sajnos azt kell mondanom, hogy nem létezik ilyen, és a mérete miatt én sem tervezem, hogy lefordítom.

Előszó

Készítettem a Visual Basic 6.0-hoz egy magyar nyelvű társ-DLL-t, hogy a hibaüzenetek, az InputBox és a nyomtatási ablak magyar nyelven jelenjen meg a lefordított programokban.

Mikor ezt befejeztem, nagyon tetszett, és úgy döntöttem, önmagában nem hozom nyilvánosságra, lefordítom a VB IDE-t (fejlesztőkörnyezet) is. Lényegében már ez is le van fordítva, már csak az objektumleírások angol nyelvűek, de ezeket nem fogom lefordítani.

A fordításom az Office 97-hez tartozó Visual Basic for Applications 3.0 nyelvezetén alapul, ami a Visual Basic 5.0 programkódján alapul, és tudomásom szerint az egyetlen magyarra fordított VBA (magyar nyelvű Visual Basicet soha nem adtak ki).

A fordítás szabadon másolható, a Vb6hu.dll önmagában is továbbadható, a Vb6ide.dll viszont csak a Readme.txt-vel és a Vb6hu.dll-lel együtt. Az erőforrás DLL-eket módosíthatod is, ha benne hagyod a már benne levő copyright információkat. Az erőforrásfájlok módosításához a lejjebb ismertetésre kerülő Resource Hackert ajánlom. A már lefordított erőforrások nyelve magyar (1038), a még le nem fordított, vagy részben lefordítottaké amerikai angol (1033).

Visual Basic for Applications 6.3 magyarul

A Visual Basic for Applications a Visual Basic egyszerűsített változata, amely más alkalmazásokban található, hogy kiegészítő funkcionalitást biztosítson a programnak, mint például makrók rögzítése és futtatása valamint varázslók készítése, a Microsoft Office is ezt tartalmazza. Tartozik hozzá egy fejlesztőkörnyezet is, amit viszont a 3.0 verzió óta nem fordítottak le.

Ez a fordítás a 6.3 verzióhoz készül, ez az a verzió, amely az Office XP-ben és az Office 2003-ban található. A fordítás teljes mértékben a Visual Basic 6.0 magyar változatán alapul, ugyanazok a szövegek találhatóak benne. Azért készítettem, mert néhányan jelezték, hogy szükségük lenne egy ilyen változatra is.

A telepítése nagyon egyszerű, a fájlokat a Readme.txt-ben leírt helyre kell másolni. Továbbadni nem kell semmilyen fájlt, mivel a Visual Basic for Applications nem alkalmas önállóan futtatható programok készítésére. Ha mégis tovább akarod adni, akkor a felhasználónak ugyanúgy kell telepítenie a fordítást, mint neked.

A fordítás letölthető a Letöltés fejezetben.

Visual Basic 5.0 magyarul

Többen kértek tőlem Visual Basic 5.0 magyar változatát, ezért elkészítettem. A fordítás Service Pack 3-hoz készült, korábbi Service Packekkel is működik, de SP3-at ír ki azoknál is.

Minden másban megegyezik a Visual Basic 6.0 magyar változatával, ezért külön nem dokumentálom. (A 6-os verziószámok helyett 5-öset kell használni.)

A fordítás letölthető a Letöltés fejezetben.

Telepítési útmutató

A fordítás Visual Basic 6.0-hoz készült, más verziókkal nem használható. Service Pack 6-hoz készítettem, korábbi Service Packekkel is működik, de SP6-ot ír ki azoknál is. Az Access 2000 támogatás bevezetése miatt lehet probléma azoknál a verzióknál, amik nem támogatják (SP2 vagy korábbi), mert a fájltípusok listájában így több a bejegyzés.

Egyébként javaslom a Service Pack 6 és a Cumulative Update használatát, mert sok hibát kijavítottak benne, többek között nem kerül a lefordított programba a projektfájl neve.

A telepítéshez le kell töltened a vb6hu.cab-ot a fenti hivatkozás segítségével. Ebben öt fájl található:

 • A Readme.txt tartalmazza a fájlok telepítésének helyét.
 • A Whatsnew.txt tartalmazza az egyes kiadásokban történt változtatásokat az előzőekhez képest.
 • Az Mrt7hun.dll a Visual Basic IDE-nek kell, ezt tartalmazza az Office 97-es megjelenést biztosító Mso97rt.dll magyar nyelvi erőforrásait. Ezt nem én fordítottam, de szükséges, hogy teljesen magyar nyelvű legyen az IDE.
 • A Vb6hu.dll egy úgynevezett VB társ-DLL, ami az Msvbvm60.dll magyar nyelvi erőforrásait tartalmazza, csak a lefordított VB programok használják. Az angol nyelvű VB programok is ezt használják magyar nyelvű Windows alatt. Ha továbbadod a programodat, ezt a fájlt is mellékelni kell, és az Msvbvm60.dll könyvtárába kell másolni. Bővebben A Vb6hu.dll továbbadása fejezetben olvashatsz róla.
 • A Vb6ide.dll a Vb6.exe magyar nyelvi erőforrásait tartalmazza, ettől lesz magyar nyelvű a Visual Basic fejlesztőkörnyezete. Az IDE-ből történő futtatás esetén az ebben található hibaüzeneteket használja a Vb6hu.dll-ben találhatóak helyett. Ez a fájl már létezik a VB könyvtárában, csak angol nyelvű szövegek vannak benne. Mivel a Vb6ide.dll nyelvétől függ, hogy a lefordított program milyen nyelvű lesz, ajánlott egy másolatot készíteni róla arra az esetre, ha angol nyelvű programot szeretnél készíteni.

Nem szükséges minden fájlt a helyére másolnod, de magyar nyelvű programok készítéséhez, szükség van a magyar nyelvű Vb6ide.dll-re, a futtatásukhoz pedig a Vb6hu.dll-re.

Ha újratelepíted a Visual Basic-et, vagy egy Service Pack-et telepítesz, az felülírhatja a Vb6ide.dll-t, így ezután ismét ki kell cserélned a magyarra, ha azt akarod használni.

Eltávolítani a fájlok törlésével lehet, ehhez azonban el kell a telepítés előtt menteni az angol nyelvű Vb6ide.dll-t.

A Visual Basic IDE tárol olyan bejegyzéseket a rendszerleíró-adatbázisban, amelyek angol neveket tartalmaznak, ezeket (kellő óvatossággal) törölni kell, hogy a Visual Basic következő indításakor beállíthassa az alapértelmezett magyar nyelvű értékeket. Ekkor azonban az egyéni beállítások (eszköztárak elrendezése, menük nevei, egyéni menüelemek, ikonok) elvesznek.
Megjegyzés: Ha a Visual Basic telepítése után, mielőtt először elindítod a helyére másolod a Vb6ide.dll-t, a magyar nyelvű nevek jönnek létre. De ez nem hiszem, hogy általános eset lenne, mert valószínűleg már mindenki kipróbálta a VB-t, mire a fordítást letölti.

 • A szerkesztő betűtípusa:
  HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\VBA\Microsoft Visual Basic\FontFace
 • Az eszközkészlet elrendezése, nevei, egyéni beállításai:
  HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Visual Basic\6.0\Tool
 • Az eszköztárak, menük elrendezése, nevei, egyéni beállításai:
  HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Visual Basic\6.0\UI

Ha szeretnéd megtartani az eredeti angol VB IDE-t, akkor lehetőség nyílik két rendszerleíró bejegyzés segítségével beállítani, hogy melyik társ-DLL-t használják a lefordított programok:

 • A társ-DLL fájl neve: (VB6HU.DLL)
  HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Visual Basic\6.0\IntlRuntimeDLL
 • A társ-DLL fájl nyelvazonosítója karakterláncként tízes számrendszerben: (1038)
  HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Visual Basic\6.0\IntlRuntimeLCID
Ugyanígy fordíthatsz angol nyelvű programokat magyar nyelvű IDE-vel. Ekkor az IntlRuntimeDLL legyen * és az IntlRuntimeLCID pedig 1033.

A Vb6hu.dll továbbadása

Mint azt bizonyára tudod, a Visual Basickel fordított programok futtatásához szükség van az Msvbvm60.dll-re és még néhány OLE összetevőre, ActiveX szerverre is (DLL, OCX), ha használod őket.

Emellett ahhoz, hogy a Visual Basickel lefordított programokban (EXE) magyarul jelenjenek meg a hibaüzenetek, az Igaz és Hamis értékek és az ablakok, tovább kell adnod a programoddal a Vb6hu.dll-t is, és ajánlott az Msvbvm60.dll könyvtárába másolni. Ez nem egy ActiveX szerver, ezért nem kell regisztrálni, egyszerűen csak kiolvassa belőle a szövegeket az Msvbvm60.dll.

A Visual Basickel készített programok telepítéséhez az Inno Setupot ajánlom. Ez egy ingyenes telepítőkészítő, és egyébként erről szól a Magyar Inno Setup oldal. A bal oldalon található menüből letöltheted, és magyar fordítás is letölthető hozzá. Ha valamit nem tudsz, hogy hogyan lehet, valószínűleg megtalálod rá a választ a Súgójában, a GyIK-ban vagy a Tudásbázisban.

Általánosságban egy VB-s program telepítését a Tudásbázis Visual Basic 5.0-val vagy 6.0-val készített alkalmazások telepítése oldalán találod.
Ezen felül még a következő bejegyzést is hozzá kell írni az Inno Setup telepítőszkripted [Files] szakaszához: (egy sorba kell írni)

[Files]
Source: "VB6HU.DLL"; DestDir: "{sys}"; Flags: comparetimestamp restartreplace uninsneveruninstall sharedfile

Ha mégis a Package & Deployment Wizardot vagy más telepítőkészítőt használnál, hozzá kell adni a Vb6hu.dll-t is, a $(WinSysPathSysFile) könyvtárba kell telepíteni, és nem megosztott (shared) fájl (mert úgysem törli le a telepítő).

Mindenképpen érdemes beletenni a telepítődbe a Vb6hu.dll-t, még akkor is, ha más futtatófájlt nem mellékelsz (pl.: Msvbvm60.dll), mert nagyon kevés a helyigénye, és sokkal kevesebb rá az esély, hogy már rajta legyen a felhasználó gépén, mint bármilyen más VB-s fájlnak.

Képek a magyar nyelvű fejlesztőkörnyezetről

Ha érdekel milyen lesz, bizonytalan vagy, hogy érdemes-e telepíteni, meg szeretnéd mutatni másnak, vagy úgy gondolod nem értenéd meg, mert megszoktad az angol nyelvű szövegeket, remélem ezek a képernyőfotók meggyőznek, hogy érdemes feltelepíteni.

A képekre kattintva nagy méretben is láthatod.

Új Projekt Űrlap Objektumtallózó Projekttulajdonságok Beállítások

Háttérinformáció

Ebben a fejezetben a Visual Basic többnyelvű működéséről írok, mivel ezt kevéssé említi a dokumentáció, és tekintve, hogy a Visual Basicnek nincs hivatalos magyar változata, nem is nagyon találkozhatunk ilyen jellegű leírásokkal magyarul.

A Microsoft által készített programokat erőforrások (resource) segítségével szokták lefordítani. Erőforrásfájlt VB-vel is lehet programfájlba fordítani, bár a VB csak fordításkor tud erőforrásfájlt csatolni a programhoz, ezt már lefordított fájlokkal is meg lehet tenni, így a forráskód nélkül is lehet cserélni. Az erőforrások általában a PE fájlok .rsrc szakaszában találhatók, tartalmukat Windows API-k segítségével lehet kiolvasni. Különböző típusú adatokat tárolhatnak (karakterlánc, üzenetek, bitkép, ikon, kurzor, menü, párbeszédablak, gyorsbillentyű-tábla, verzióinformáció, bináris adatok, ...) azonosítóval ellátva, és meg lehet adni a nyelvüket is, így ugyanolyan azonosítóval több nyelven is szerepelhet az adott szöveg, a rendszer az alapértelmezett nyelvhez tartozó adatot olvassa ki.

A kisebb programokat a Microsoft az EXE fájljukban található erőforrások segítségével teszi lefordíthatóvá. Ilyenek például a Windows részét képező kis alkalmazások.

A nagyobb méretű programoknál külön erőforrás DLL-t használnak, így az EXE-től függetlenül lehet frissíteni, vagy az EXE-t a DLL-től függetlenül. Így fordították le például az Office-t vagy a Visual Studiot. Ha egy programot csak egyféle nyelven használnak, akkor csak egy erőforrás DLL van hozzá (pl. Vb6ide.dll a Vb6.exe-hez), de általában közös DLL-ek esetében, ha többféle nyelven is használják a programok az összetevőt, akkor az erőforrás DLL neve a nyelv rövidítésével végződik, így több is lehet egymás mellett (pl. Vb6hu.dll az Msvbvm60.dll-hez). A Visual Basic fejlesztőkörnyezettel többet nem is foglakoznék.

Azt hiszem azt mindenki tudja, hogy a VB az EXE-ket úgy fordítja le, hogy nagyon sok eljárást importálnak az Msvbvm60.dll-ből, így azok nem is futnak nélküle. Ez a DLL jeleníti meg az InputBox-ot, ez generálja a hibákat, és rendeli hozzájuk a hibaszövegeket, valamint ez konvertálja például karakterlánccá a True értéket, Igaz lesz belőle. Ezeket a szövegeket tartalmazza az úgynevezett társ-DLL (satelite DLL). A VB-vel készített EXE-kben van egy bejegyzés, amit az Msvbvm60.dll kiolvas, ebben van a fordító revíziószáma, az elsődleges és a másodlagos társ-DLL nyelvkódja és fájlneve. Ha az egyik nem létezik a másikat próbálja meg használni. A * alapértelmezettet jelent, általában angol, de ha létezik a rendszer nyelvének megfelelő társ-DLL, azt használja.

Két fontos eszközt megemlítek még:

 • Resource Hacker
  PE fájlok (EXE, DLL, OCX, ...) erőforrásait tudja módosítani, fastruktúrában ábrázolja az erőforrásokat, van párbeszédpanel-szerkesztője, és ezzel fordítottam le a Visual Basic erőforrás DLL-jeit.
 • Visual Basic 6.0 International Package and Deployment Kit
  Át lehet vele írni a programok társ-DLL beállításait más nyelvűre, VB nyelvétől eltérő VB-s telepítőt is tud készíteni, és van benne leírás a társ-DLL-ekről. A benne található Vblocal.exe megjeleníti a társ-DLL beállításait egy fájlnak, és át is tudja írni.

Korábbi Visual Basic változatok beszerzése

Többen kérdezték tőlem, hogy lehet beszerezni a Visual Basic 5.0 vagy 6.0 változatait. Üzleti érdekem nem fűződik hozzá, de megosztom veletek a birtokomban levő információkat. Az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, az adott termék licencszerződésében foglaltak az irányadóak.

A Visual Basic és Visual Studio licencszerződése egyszeri alkalommal lehetőséget biztosít a használati jog másra történő átruházására azzal a feltétellel, hogy a termékhez tartozó minden összetevőt beleértve az adathordozókat, a nyomtatott anyagokat, a frissítéseket és a licencszerződést átadják az új felhasználónak.

A Visual Basic .NET és a Visual Studio .NET licencszerződése megenged egy downgrade-nek nevezett lehetőséget. A felhasználó dönthet úgy, hogy a megvásárolt termék helyett a termék egy korábbi változatát használja, azzal a kikötéssel, hogy belátható időn belül visszatér a termék megvásárolt változatához. Ebben az esetben a korábbi változat is a megvásárolt termék licencszerződése alapján használható, és a felhasználó tetszőleges forrásból beszerezheti a korábbi változat telepítőkészletét.

A termék korábbi változatának az azonos nyelvű és szintű változatok minősülnek. A Visual Basic .NET Standard korábbi változata a Learning Edition. A Visual Studio .NET Professional korábbi változata a Professional Edition, az Enterprise Developer és Enterprise Architect szintek korábbi változata az Enterprise Edition. A Visual Studio .NET helyett használható a Visual Basic megfelelő szintű korábbi változata is.

Banner

Ha oldaladon szeretnél elhelyezni egy linket, hogy mások is megtalálhassák a Visual Basic 6.0 magyar változatát, egy bannert is tudok ajánlani, de ha csak egy linket helyezel el, azt is megköszönöm.

Az oldaladba a következő sort kell beillesztened, kérlek, hogy ne térj el tőle, hogy ha módosul a banner, akkor az új jelenjen meg:

<p align="center"><a href="http://www.palkornel.hu/vb6hu" target="_blank"><img src="http://www.palkornel.hu/vb6hu/images/vb6hu.png" alt="Visual Basic 6.0 magyarul" title="" width=468 height=60 border=0></a></p>

És egy ilyen, 468×60 képpont és 15 kB méretű banner jelenik meg az oldaladon:

Visual Basic 6.0 magyarul


Magyar Inno Setup oldal - Copyright © 1999-2017 Pál Kornél. Minden jog fenntartva.
Visual Basic 6.0 magyarul - Copyright © 2002-2004 Pál Kornél. Minden jog fenntartva.